Over judo

Wat is judo?

Judo is een Japanse gevechtssport die op het einde van de 19de eeuw is ontstaan. Judo kan het meest vergeleken worden met worstelen, net zoals karate kan vergeleken worden met boksen.

Een judo-kamp begint rechtstaand maar kan ook op de grond verdergaan. Bedoeling is om de tegenstander op de grond te werpen of om deze met zijn rug op de grond gedurende 30 seconden te controleren. Er bestaan tevens klem- en wurgtechnieken die de tegenstander tot opgave moeten brengen maar deze worden pas in een later stadium aangeleerd.

Men kan judo doen op competitieve wijze of op recreatieve wijze. Op competitieve wijze is het de bedoeling dat men aan competities deelneemt en daarvoor specifiek traint. Bij judo op recreatieve wijze valt dit competitief deel weg. Men traint dan vooral om de technieken aan te leren en als vrijblijvende sport. Het is aan iedereen vrij om voor zichzelf uit te maken wat hij/zij wil doen.

De twee principes van Judo

Seiryoku Zenyo

Maximale doeltreffendheid bij een minimum aan inspanning.

De bedoeling van judo is om fysiek sterkere tegenstanders te kunnen verslaan door het gebruik van bepaalde technieken en door zich aan te passen aan de reacties van deze tegenstander. Soms is het nuttiger om flexibel mee te geven dan te blokkeren. Een bamboestengel zal bij sterke wind doorbuigen, maar niet breken. Daar waar een zware eik kan breken.

Jita Kyoei

Voorspoed en algemeen welzijn.

In een judoclub is het de bedoeling dat alle leden met elkaar trainen en elkaar helpen om te verbeteren. Respect tegenover een trainingspartner of tegenstander is dan ook van belang. Op deze manier zal iedereen vooruitgang kunnen boeken.

Judo kent verschillende aanleermethodes

  • Shin-tai-Sabaki: verplaatsingen inoefenen met of zonder partner.
  • Tandoku-Renshyu: herhaald inkomen bij een denkbeeldige partner.
  • Uchi Komi: het inkomen en herhalen van een techniek tot deze met snelheid en kracht kan worden uitgevoerd.
  • Yaku-Soku-Geiko: een oefenkamp waar men vooral op soepelheid en beweging werkt zonder te blokkeren.
  • Kakari-Geiko: oefenkamp waar een trainingspartner mag aanvallen, de andere judoka moet zich focussen op verdediging.
  • Randori: een oefenkamp zonder punten.
  • Shiai: competitie.

De valtechnieken

Van groot belang bij het rechtstaande judo zijn de valtechnieken. Het correct gebruik van de valtechnieken maakt dat men zich niet kwetst. Dit kan zelfs nuttig zijn in het dagelijkse leven: hoeveel mensen kwetsen zich niet als ze met de fiets vallen. De grootste fout die velen maken als ze vallen is dat ze de slag proberen op te vangen met gestrekte armen. Spijtig genoeg kunnen de armen van een mens deze kracht niet verwerken met als gevolg kwetsuren. Het is bijvoorbeeld veel beter om te rollen of om de armen te gebruiken als vering.

  • Zempo-Kaiten: voorwaartse rol.
  • Uchiro-Ukemi: achterwaartse rol.
  • Yoko-Ukemi: zijwaartse val.
  • Mai-Ukemi: voorwaartse val waar de armen gebruikt worden als demper.

Het graderingssysteem

Van groot belang bij het rechtstaande judo zijn de valtechnieken. Het correct gebruik van de valtechnieken maakt dat men zich niet kwetst. Dit kan zelfs nuttig zijn in het dagelijkse leven: hoeveel mensen kwetsen zich niet als ze met de fiets vallen.
De grootste fout die velen maken als ze vallen is dat ze de slag proberen op te vangen met gestrekte armen. Spijtig genoeg kunnen de armen van een mens deze kracht niet verwerken met als gevolg kwetsuren. Het is bijvoorbeeld veel beter om te rollen of om de armen te gebruiken als vering.

Wit

Volledige beginneling

(deze graad heeft iedereen die met judo begint)

Geel

Beginneling met een beetje ervaring

Oranje

Judoka die de basistechnieken zou moeten kennen

Groen

Enigszins ervaren judoka

Blauw

Ervaren judoka

Bruin

Judoka met veel ervaring die zich mag voorbereiden voor het examen zwart

Na bruin is er de zwarte gordel maar deze examens mogen niet in clubverband worden afgenomen. Ook hier is er een gradatie gaande van 1ste dan zwart naar 10de dan zwart. De meeste judoka’s stoppen bij 1ste, 2de of 3de dan. Het afleggen van een examen zwarte gordel kan enkel na het behalen van 10 shiai-punten (competitiepunten) of het afleggen van een technische opleiding. Tevens moet men een voorbereidingstijd van minstens 1 jaar (1ste dan) doorlopen en dit met het akkoord van de hoofdtrainer van de club.

Waarom is judo goed voor kinderen?

  • Het overwint angsten, ze leren vallen en weer opstaan zonder zich pijn te doen.
  • Ze werken aan hun motorische en conditionele ontwikkeling, op een speelse manier lopen, springen, rollen ze terwijl ze aan hun fysiek werken.
  • Ze leren assertief zijn en het is heel goed voor hun weerbaarheid. Ze worden er sterker van, zowel fysiek als qua zelfvertrouwen.
  • Ze leren zich beter concentreren en leren doorzetten. Ook al hebben ze eens meer zin om thuis te gamen, als ze dan toch op de mat komen zijn ze dolgelukkig dat ze zich kunnen uitleven.
  • Respect is heel belangrijk op de mat. Het is een genot om te zien hoe de opgeleide judotrainers de waarden van het judo over brengen. Plezier en respect gaan echt hand in hand in onze judoclubs.
  • Judo is, in tegenstelling tot wat sommigen denken, een medicijn tegen geweld en agressie. Omdat judo steeds beheersing uitdraagt, leert een judoka juist een gevecht buiten de dojo (oefenzaal) te vermijden.
  • Ze ‘horen’ ergens bij en worden socialere beestjes, het groepsgevoel is zo sterk aanwezig in de club en ze maken er vriendjes.

Judo-etiquette

  • De judogi (de vest en broek met gordel) moeten correct worden gedragen (linkerzijde vest komt boven rechterzijde)
  • De kleding moet regelmatig worden verlucht en gewassen. Dames dragen onder de judo-vest een wit t-shirt.
  • Wonden moeten correct verbonden worden.
  • De vinger- en teennagels moeten kort afgeknipt zijn omdat men hiermee anders een andere judoka kan kwetsen.
  • Haar moet of kort geknipt zijn of ingeval van lang haar samengebonden in een paardenstaart of dot. Ook dit is ter bescherming van jezelf en de andere judoka’s.
  • Het dragen van juwelen, uurwerken, ringen, halskettingen is verboden daar deze kwetsuren kunnen veroorzaken.
  • List Item

Het belang van groeten is in judo erg groot

Je groet de trainingsruimte (dojo) als je binnenkomt en buitengaat. Je groet elke keer bij het begin en einde als je met een andere judoka gaat samenwerken. Zelfs bij een kamp wordt er gegroet. Hiermee geeft men aan dat men eerlijk en sportief gaat kampen.

Bij het begin en einde van de les is er de gezamenlijke groet met leraars en alle judoka’s die deelnemen aan de training.

In de trainingsruimte zijn geen schoenen toegelaten aangezien deze de tatami’s (rijsttapijten) beschadigen. Ook eten is in deze ruimte niet toegestaan.

(Gebruikte bron: Judo,  F. M Van Haesendonck)

Probeer het zelf eens.

Schrijf je in voor een proefles.

Contactgegevens

Sponsors

Judo Hoeilaart